Fiyat artışları sebebiyle ucuz bulunan zeytinyağları fırsat bilinmemelidir. Alternatif arayan müşteriler için esanslı zeytinyağı satışlarının ortaya çıkması vatandaşlar için tehlike arz etmektedir. En sağlıklı zeytinyağı ‘erken hasat soğuk sıkım’ saf sızma zeytinyağıdır. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır. Ambalajının kapağı açılır açılmaz etrafa nefis bir zeytin kokusu yayılır. Soğuk sıkım zeytinyağının aroması meyvemsi ve hafif acıdır. Genizde hafif bir yanma hissi oluşabilir.
Zeytinyağı seçerken nelere dikkat edilmeli?
- Koyu renkli cam şişeler tercih edilmeli; şeffaf cam ve pet ambalajlardan kaçınılmalı. Sızma zeytinyağının pet ambalajlardaki kimyasalları çözebileceği ve bu kimyasalların insan sağlığına zarar verebileceği araştırmalarla belirtilmiştir. Şeffaf cam şişeler ise ışık geçirerek yağın bozulmasına sebep olabilir
- Zeytinyağı ambalajının contalı ve vidalı olmasına dikkat edilmeli; mantar kapaklı ambalajlar tercih edilmemelidir. Mantar kapaklı şişeler hava alabilir, bu da zeytinyağının oksidasyona uğramasına ve bozulmasına yol açabilir.
- Yağın rengi kaliteyi belirlemez; çözünebilen klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılmış yağlar sizi yanıltabilir.
- Ürünler güneş ışığına maruz kalmamalı; bu durumda olan sızma zeytinyağları hızla okside olabilir ve kötü kokabilir. Işık, hava, sıcaklık, su ve nem zeytinyağına zarar verebilecek unsurlardır. Bu yüzden ürün karanlık, serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır.
- İçerik bilgilerine, son kullanma tarihine, üretim yılı/dolum tarihi gibi bilgilere dikkat edilmelidir.
- Sızma zeytinyağı düşük sıcaklıklarda donabilir, ancak donması saf olmadığı anlamına gelmez.
(Kaynak: Haber7)